Ledartröjan och Chokladfabrik

Först till gårdagens Tour de Swiss. Där Jonas med alla ledartröjor och annat tjaffs tappade helt farten och därmed Vagnis kunde trippa lugnt och fint mot en totalledning i bergen. Själv så körde jag vilodag, där jag skulle njuta lite i bergen medans gänget sprang. Tyvärr kom vi inte tillräckligt långt upp med bilen och jag fick istället gå lite i skogen men tröttnade snabbt och satte mig istället i bilen för att läsa bok som tidsfördriv. Efter bergsresan begav vi oss till Medelfinalen där det hejades ordentligt och världens grymmaste TOVE tog silver!! Även en grym laginsatts och ett snyggt lag som syns nedan; 
 
 
I dagens Tour de Swiss var det ol-intervaller som var på programmet och två nya deltagare kom med, Jerker och Johan. Det var fyra intervaller som skulle avgöras på poängsystem, 2p för seger/intervall och 1p för andraplatsen. Efter fyra hårda intervaller i överfart blev totaltställningen följande;
  1. Jag 5p
  2. Jerker 3p
  3. Johan, Jonas 2p
  4. Vagnis 0p
Härligt att kunna knipa ledartröjan och även skönt att ta hem spurttröjan efter seger på sista intervallen, KUL! 
 
Under eftermiddagen blev det chokladfabrik, där det först var historia om chokladen, sen fick vi se hur den gjordes och slutligen chokladprovning. Det var den sista delen jag sett mest fram emot men efter några bitar mådde jag inte så bra, utan det blev helt enkelt för mycket av det goda. 
 
I morgon väntas Långfinal utanför dörren och jag hoppas på en jämn och tuff bana! Som jag sagt tidigare så hade det vart grymt kul att få springa och speciellt nu när kroppen känns så bra som den gör. Därför är det med blandade känslor som finalen i morgon närmar sig.
 
 

MEDEL-KVAL

Dagen började med ett tävlingsrace (öppen lång) på publiktävlingen mellan mig, Jerker, Jonas, Lillian och Vagnis "Schweizermuschen" Karlsson. 5,5km skulle löpas och det var mycket som stod på spel, ledartröjan, spurttävling, bergspris och den mest offensiva löparen.
Jag startade offensivt, men tyvärr med lite för mycket bommar och något mindre bra vägval fick jag se mig besegrad av en SNO-löpare, Jonas "SNO-frillan" Leandersson. Han vann inte bara ledartröjan utan tog även hem bergspriset, mest offensiva löparen och efter fusk spurttävlingen. Tråkigt för oss andra men det kommer fler chanser och om jag ska vara ärlig så tror jag han har gått ut lite väl offensivt inför kommande tävlingar. Jag blev ändå positiv över att min form börjar komma smygande i kroppen, så jag börjar se framemot o-ringen mer och mer. Så nu gäller det bara att få till de sista förberedelserna här i Schweiz, för sen kommer en grym vecka nere i Halland. 
 
Jonas iklädd ledartröjan och bergatröjan. 
 
Medelkvalet då, ja det var lite mer spännande idag jämfört med gårdagens långkval. För idag fick vi åskådare chansen att följa löparna nästan i 60sekunder vilket var en fröjd.
I ett medelkval handlar det mer eller mindre att springa näramare sitt max, då det oftast kan bli relativt tajt mellan de som tar sig vidare. I ett mästerskap som VM så blir det dock inte lika tajt som man kan tro eftersom variationen i startfältet varierar kraftigt. Men det gäller ändå att inte satsa för mycket och inte låta sig bli uppstressad om något skulle gå snett utmed banan.
Känslan för mig som åskådare idag var bättre än igår, men jag längtar ändå tills finalerna då det gäller mera och vi som publik får se mer fight ända in på mållinjen. 
 
Niggli VS Billstam, imorn i medelfinalen får vi se!!
 
 

Lång-kval

När långkvalet avgjordes idag var det blandade känslor, det var här jag skulle ha sprungit om jag fått välja. Men nu blev det inte så utan istället fick jag stå vid sidan av. En lite lätt långtråkig tävling där det hoppade ut löpare ur buskarna och stämplade sista kontrollen och sedan fortsatte upploppet i olika tempo. Det fanns löpare som tog det väldigt lugnt och vissa hade betydligt mer bråttom. 
För min del så var det ändå lärorikt att se hur de olika löparna gör i mästerskapskval och att det egentligen inte så speciellt. Det gäller att ha en plan och utföra den till 100%, hellre gå lite defensivt än att satsa för fullt. Egentligen är det inget annorlunda med ett mästerskapskval jämfört med en vanlig bana på hemmakartan, utan jobbet ska göras. Självklart är det mer nervöst men det gäller att se möjligheterna och att ta det som en bra genomkörare inför finalen.
 
Idag kände jag även av att min revanschlust kom krypande mer och mer. Att stå och se på hur löpare efter löpare springer i mål (på min favoritdistans!) gör mig väldigt taggad och det ger även en drivkraft till att fortsätta att utvecklas och ta steg efter steg för att nå toppen.
 
Nedan kommer bilder från kvalet på Lundanes, Niggli och Eliasson.
 
 
Idag stod det distans på träningsschemat. Sprang på grannkartan till långfinalen, men tyvärr var det svårt att springa i distansfart i den skogen, då det bitvis var väldigt grönt och springer man inte med full attack är det svårt att komma igenom. 
 
 
Här nedan kommer även en bild från min "arbetsplats" från sprinten, satt precis bakom målet och inspurten syns i bakgrunden:
 

Inhopp i radiosporten

Intervallperioden tog slut efter 9 pass och nu är det bara att invänta att formen ska komma. Ska försöka att konservera den tills o-ringen i Halland som inleds den 23/7. Detta eftersom jag inte kommer att springa några distanser under VM utan istället följa dem som publik. Men innan jag är publik på dagarna och hejar fram alla svenskar till bra placeringar så tränar jag så klart, så det går ingen nöd på mig.

Men jag följde inte riktigt sprinten som jag tänkt från en början, utan jag hoppade in som bisittare åt radiosporten där vi sände live. Fick frågan efter kvalet imorse och självklart var jag inte sent med att tacka ja. Riktigt kul och kanske är det yrke att satsa på :). Fick bra koll på tävlingen via många radiokontroller och tv-bilder, så var ganska så enkelt att få en bra överblick och förhoppningsvis gjorde jag ett bra jobb. Om inget händer så kommer jag även att hjälpa till under stafetten på lördag, så missa inte att lyssna då.
 
Så nu är VM igång, dock längtar jag redan tills nästa år i Finland då jag vill/ska stå på startlinjen!!
 
 
Läs mer om VM: http://www.woc2012.ch/

Vila med Tour de France

 
 
Halva intervallveckan är nu gjord och det är med glädje som jag tar mig an en heldag med VILA i morgon. Dagen ska ägnas åt att se hela etappen på Tour de France och att bara ta det lugnt, sånt man ska göra helt enkelt.

De pass som jag har hunnit med än så länge på denna intervallperiod är; 2 bana, 2 cykel och 1 backpass med en mosterknix, som gav syra upp till öronen, halvvägs in i intervallen. 
Nu är det bara 5 härliga pass kvar innan resan tillbaka ner till Schweiz. 


 

Precamp till semester

Igår kom jag hem från en underbar minisemester nere i 35gradiga Krk, Kroatien. Här var det blandade aktiviteter så som tennis, cykling, bad, solning(?) och snorkling. Konstant svettig under dagarna men det var skönt att få lite annat att tänka på dett tag.
 
Innan resan till Kroatien började var det Världscupstävlingar och precamp med landslaget nere i Schweiz. Det blev dock bara en världscupstävling då jag avstog sprinten eftersom jag var osäker på hur vaden skulle reagera på underlaget. 
Lördagens medeldistans blev dock inte alls som jag hade tänkt mig, banan gick nästan hela tiden i en kuperad ravin där det gällde att satsa offensivt och vara riktigt stark. Kroppen kändes bra och jag pushade på, men slutade hela 4.56min bakom Schweizaren Kyburz. Tappade mycket tid på dåligt genomförda vägval och någon kontrollmiss vilket man inte får göra i denna konkurrensen. 
Resultat medel: http://www.postfinancesprint.ch/newstool/uploaded_files/00366Official%20Results%20World%20Cup%20%234..pdf
Istället för sprinten på söndagen så hängde jag med Vagnis på en topptur på morgonen, vi sprang upp 876höjdmeter(4,5km) och tog kabinbanan ner. Härlig tur kring fina alpängar.
 
Efter världscupshelgen var det dags för precamp och långtestet som som skulle avgöra om det var jag eller Rosten som får chansen på långdistansen på VM. Jag fick positiva besked på att jag behärksade tekniken inför det kommande testet och kroppen kändes också pigg och på hugget. 
Medans värmen kom smygande så gjordes de sista förberedelserna inför lången, genom att studera den gamla kartan och tanka i med vätska och energi. 
Jag fick en bra start och kände hur jag attackerade kontrollerna bra och genomförde sträckorna väl, men när kortsträckorna började dyka upp efter ca halva banan så fick jag inte samma flyt som innan och jag tappade tid. Jag fick kämpa med tekniken hela vägen in i skärmen och dessutom gjorde jag ett par större bommar. Med dessa tidstapp är jag inte alls nöjd med genomförandet av loppet och det räckte inte heller till en VM-plats. Erik var 26 sek respektive 59 sek snabbare på medel och lång. Surt med så små marginaler.
 
Nu blir jag istället reserv på plats och om jag skulle behövas vill jag vara i så bra form som möjligt. Under kommande vecka blir det därför en intervallvecka,10pass på 7dagar med start i morgon. Den 11e bär det av till Schweiz igen.

RSS 2.0