Bästa intervallveckan någonsin

Förra veckan körde jag intervallvecka, vilket innebar 10st pass med 1 vilodag i mitten. För att jag ska orka genomföra hela veckan på ett bra sätt så kör jag enbart på pulsen under varje pass. De dagar när jag kör två pass så satsar jag på totalt 20min i zon 5 (över 90 % av pulsen) och de pass när det bara är ett pass så är det 15min som gäller. Passen bestod av 3 cykel, 3 bana och 4 löpbandspass. Både på cykel- och löpbandspassen så startade jag varje intervall när jag var uppe i puls, vilket gjorde att passen inte blev särskilt långa. På banintervallerna valde jag istället att köra på längd vilket medförde att dessa pass blev lite längre.

 

Det här blev min absolut bästa intervallvecka någonsin och jag har proffslivet att tacka för detta. Genom att kunna vila mellan passen på ett sätt som inte var möjligt när jag studerade så hinner kroppen återhämta sig bra och därför kunde jag också körde fler pass än vad jag brukade göra.

 

Veckan som kommer nu så blir det en hel del distanspass på schemat och en träningsdag med Lidingö under lördagen i Stockholmsområdet. Ska bli kul att se om "kenyanerna" har blivit snabbare eller ej.

 

Jag känner på mig att detta kommer att bli ett riktigt bra år, NU KÖR VI!


Intervallvecka på G

Ännu en vecka har gått av bara farten och även denna blev en bra träningsvecka. När jag summerar tredje veckan på det nya året så har jag hunnit med 10 pass, varav 4 distanspass (2 Skidpass, 1 pass väglöpning, 1 OL-pass), 3 högintensiva (2st OL, 1st Intervaller), 2 styrkepass, 1 specifikt OL-pass och en vilodag.

Förutom all träning så åkte vi till Huvudstaden, där jag gjorde upp arbetsuppgifterna för året och passade på att träna lite där. Så direkt efter tisdags förmiddagspass kastade vi oss iväg på tåget för att hinna till nästa träning som var på Bosön. Väl där körde jag ett styrkepass, kände mig stark denna dag.

 

Onsdagen startade med åka igenom stan för ett teknikpass i Paradiset; (http://3drerun.worldofo.com/2d/?idmult[]=-37840&idmult[]=-37899) och detta blev även dagens enda pass. Nöjd med genomförandet.

 

Asfaltgatorna runt Djurgården stod sedan på programmet för torsdagens distanspass, riktigt fint en solig dag som denna. Sen bar det av mot restaurangbesök på Vapiano och sedan vidare mot tåget hem mot Falun igen. Väl där var det bara snabbt hem för att byta om och sen iväg på en kylslagen natt-cup på angränsade karta till EM.

Jag gjorde ett riktigt bra nattlopp, där jag försökte springa offensivt och stabilt vilket gjorde att jag kunde skaka av mig konkurrenterna.

 

Helgen började närma sig och jag insåg att jag bara hade tre pass kvar på veckan, två under fredagen och ett under lördagen. Efter att inte ha vilat sedan den andra januari började jag känna mig lite sugen på en vilodag.

Fredagens två pass bestod av först underbar skidåkning vid Stångtjärn, grymma förhållanden tyckte jag och jag njöt hela vägen av det bra föret. På kvällspasset så var det styrka med efterföljande bastubad, skönt!

Sista passet för veckan sen var FBCC här i Falun, där jag stack ut ca 50min innan start för att få ihop ett distanspass. Ett riktigt bra pass blev det trots att termometern visade ca -14grader. Denna bana bestod av först lite stads-OL på 1:10 000 och de sista 20min bra sprintorientering i bostadsområden.

 

Nu till veckan som kommer är det dags för intervallvecka, 10 pass ska avverkas (2-1-2-VILA-2-1-2). Dessa veckor är nog de tuffaste veckorna jag gör och det är nog inför dessa pass som jag är mest nervös. Men jag känner mig ordentligt taggad på att gå in i den.


Härligt resultat på dagens intervallpass

Dagarna går fort när 2 pass träning ska avverkas och där emellan hinna återhämta sig. Nu är det redan dags för en ny vecka med många roliga pass och en liten Stockholmstripp inbakad.

 

Förra veckans fina start följdes upp med ett härligt slut också. Det vill säga att i fredags så körde jag fartlek på skidor, rättare sagt skate. Var ganska mjukt i spåren där jag avverkade fem 5minuters farthöjningar vilket gjorde att benen blev rejält trötta och till slut orkade jag knappt höja tempot kändes det som. Detta var dock det enda pass för dagen vilket var skönt efteråt.

 

Lördagen blev det två pass igen och först åkte jag till Borlänge för att genomföra FBCC (Falun-Borlänge City Cup). 8km sprintorientering avverkades på tiden 36.30 i isiga förhållanden. Karta kommer upp i kartpärmen - http://www.flyingfred.com/kartor/.

Detta pass gjorde dock att jag blev ganska så sliten till kvällens styrkepass, men jag klarade av att genomföra det väl men tiden på idioten försämrades med nästan sekunden per idiot.

 

Sista passet för veckan bestod av ett distanspass med första timmen OL på källvikskartan, helt underbar terräng och 30min löpning hem på väg. Detta var ett pass som gjorde mig piggare och piggare. Jag tror att detta är det bästa mot trötta ben, alltså 90min distans i lugnt tempo.

 

En ny vecka har börjat och har hunnit avverka första passet, ett intervallpass på bana. Körde 5-4-3-2-2-3-4-5min med 90sek vila mellan varje. I vilan passade jag även på att köra lite sprintteknik genom att bestämma vägval på kvalkartan där VM-sprinten avgörs i år.

 

I morgon drar vi ner mot Stockholm för en kortare visit och om vädret har hållit sig där nere ska jag passa på att köra lite barmark.


Härligt flyt i inledning på veckan

Veckan har börjat suveränt för min del, den första motgången var att det regnade lite när vi åkte från lägenheten mot Sörskog imorse. Men sedan jag skrev sist har det blivit rolig träning i underbara förhållanden, enligt mig själv i alla fall.

 

Måndagen börjades med tidig uppstigning för att åka mot friidrottshallen för att köra 200meters intervaller med DSC (Dala Sports Center). Men när vi väl kom dit för att starta uppvärmningen blev det ändrade planer. Då hade Polisen beslagtagit hela hallen då de höll på med sina fystester. Det blev då ändrade planer för min del och istället för korta intervaller blev det 4*4min på löpband. 
Kvällspasset bestod av distans på skateskidorna i mörkret kring lugnet.

 

Tisdagen blev bara ett pass, men det var ett bra sådant, ett av de roligaste distanspassen jag sprungit, med en 12.7 km momentbana. Blir härligt att framöver kunna få riktigt bra teknikträning på distanspassen också. Kartklippet nedan visar en del av banan;

Onsdag, och två pass väntade. Första passet var det sprintintervaller ute vid Främby Udde. Det var tre stycken slingor som var ca 1.5km långa, med en löptid på ca 6-7 min. Min form har känts stigande under senaste veckan och jag fick ett bra kvitto på detta pass att det var så. Gafflat och gemensam start i olika heat lockade till bra tempo. Intervall nr 2 ser ni nedan;

Eftermiddagspasset blev styrka, mitt och Fridas egenkomponerande pass där jag jobbar med att öka min explosivitet. Passet innehåller; hopprep, idioten, utfallshopp, frivändningar, benböj och marklyft. Såhär i början så lastar jag inte på särskilt mycket vikt utan vill istället se till att tekniken blir så bra som möjligt. Vikten får komma senare.

 

Idag stod 2 distanspass på schemat. Ett på skidor, klassiskt och ett löppass. Skidpasset blev lite sämre än väntat då vädret blivit milt och det låg ca 5 cm nysnö i spåren vid Sörskog. Spårpatrullen hann dock ut precis framför, men föret var svårvallat och det var riktigt bakhalt. 5 km spårat + 7 km ospårat + 13 km halvspårat blev resultatet.

Nu dags för dagens andra pass, utforska Falun i 2 timmar. Avslutar med dusch och bastu på lugnet. Till helgen blir det mer distans, OL, lång-sprint och styrka.


Första veckan på 2012 är slut

Dags för summering av första veckan här uppe i Falun. Det känns fantastiskt bra redan innan träningarna med idrottshögskolan har dragit igång. Därför ska de bli extra kul imorgon måndag när dessa drar igång igen efter juluppehållet.

 

Min mage kom igång igen efter att jag vilade helt i måndags och från i tisdags har jag kört som planerat igen. Jag har hunnit med 2 intervallpass, 3 distanspass varav 2 på skidor, 1 styrkepass och 4 OL-pass varav 2 högintensiva. Riktigt kul att kunna åka skidor igen, igår gjorde jag skatepremiär och slutsatsen av det var att jag kände mig ovan, balansen var inte riktigt där den bör vara. Idag åkte jag tidigt upp till fina Sörskog för helt underbar skidåkning, körde ett varv på 18km och 1 varv på 13km så blev ett bra första pass i klassisk stil.

 

Mellan passen har det varit helt perfekt att kunna slappa framför tv:n som har visat mycket längd och skidskytte. Dock är det lite väl hårt att behöva sitta/ligga i vår provisoriska soffa som består av 1 matta, 5 kuddar och 1 täcke. Denna kommer dock att bytas ut mot en riktig soffa i slutet av nästa vecka, längtar redan!

 

Veckan som kommer är en distansvecka för min del, vilket innebär att det blir långa pass med ganska låg intensitet. Men utöver detta så kommer självklart mina "veckofasta" pass finnas med så det blir minst 3 högintensiva och 2 styrkepass inbakade.


Nytt år och nya möjligheter

Sedan jag skrev sist har jag hunnit med mycket, tagit examen, kört flyttlass och firat jul. Träningen hann jag därför inte riktigt att planera men så här i efterhand blev det riktigt bra under julhelgen. Slutet på 2011 blev dock inte lika bra för min del, jag fick en matförgiftning som förde med sig att jag blev dålig i magen under ca en vecka. Så igår valde jag att ta helt ledigt från träning och detta gav resultat så att idag kunde jag köra på igen och detta med två stycken riktigt bra pass.
Det nya med 2012 är att jag och Frida har flyttat till Falun. Detta för att jag ska försöka ta mina sista steg mot toppen. Känns väldigt inspirerande med ny träningsmiljö och nya träningskamrater. Dock har jag märkt att det tar tid att packa upp sakerna som ligger i flyttlådor, men men, det kommer lite i andra hand, nu går träningen först och sen tar vi fixandet lite då och då.
Det är nu också klart att jag kommer kunna bedriva min elitsatsning som proffs, eller nästan i alla fall. Min klubb Lidingö har gjort detta möjligt genom bra stöttning och jag ska verkligen göra det bästa av situationen

RSS 2.0