Världscup Tjeckien och VM-förberedelser 2012

Det är alltid lika skönt att dra på sig det blågula stället och få springa i tuff konkurrens. Tyvärr lyckades jag inte upprepa min seger från senast, då på Euromeeting.

Vi åkte ned under torsdagen för att bekanta oss med terrängen inför tävlingarna, först ett lugnt pass direkt vi kom ner och sen model event på fredagen.

 

Medel;

Första loppet var det medel och eftersom jag inte har sprungit någon annan världscup i år blev jag lottad att starta i början av fältet och ganska så långt ifrån det seedade fältet.

Under uppvärmningen kände jag att jag inte hade riktigt bra krut i benen dock kände jag mig ändå säker på min uppgift.

Jag lyckades inte få några bra stråk och därför tappade jag onödig tid, som jag tror att jag inte tappat om jag startat senare. Jag gjorde en stor bom på 15:e kontroller, där jag gjorde ett parallellfel i ringen vilket resulterade i 80sek bom och dessförinnan hade jag gjort ca 20sek på en sluttningskontroll. Jag sprang bättre och bättre men hade otur med stråken och lite vägval resten av hela banan och tappade där med tid.

46:a blev placeringen och hela 5,37 efter segraren Pasi från Soumi.

 

Lång Jaktstart;

När jag vaknade så kändes det genast mycket bättre än under medeln och detta gjorde att jag blev ordentligt taggad inför dagens uppgift som bestod av 16,7km och nästan 800meters stigning.

Jag tog kommandot ganska tidigt i loppet eftersom jag verkligen ville ge järnet från start för att plocka så många placeringar som möjligt. Tyvärr startade jag försent för att ha någon chans med slutstriden att göra och fick istället försöka göra ett så bra lopp som möjligt.

Jag plockade hela tiden löpare efter löpare och känslan i kroppen var god under hela den långa banan och jag orkade trycka på fysiskt där det behövdes.

Jag är lite besviken att jag inte utmanade kroppen ännu mer än vad jag gjorde, men jag är väldigt nöjd med prestationen i helhet.

 

Slutsatsen som jag drar efter helgen i Tjeckien är att det är otroligt viktigt att gå rätt i den tuffa konkurrensen och det gäller verkligen att ha en bra dag fysiskt som tekniskt.

Tyvärr kunde jag inte göra ett bra lopp på medeln som hade gjort att jag hade fått ett bättre utgångsläge inför jaktstarten och synd eftersom att formen var det inte något fel på under lången.

 

Nu har jag dragit vidare till Schweiz för förberedande läger inför VM nästa år och här kommer jag tillbringa veckan och avsluta den med en ny världscupchans.Härligt besked efter misslyckad medeldistans

Ja andra och sista SM-helgen är nu över och jag tar med mig blandande känslor från Trollhättan.

Medel, KVAL:
Kroppen började komma tillbaka till den form jag hade innan sjukdomen förra veckan och därför blev det en lättna känsla inför starten. Tyvärr höll inte känslan i sig så länge, först och främst blev jag lite chockad över hur terrängen var. Jag var mer förberedd på sådan terräng som blev mer på stafetten. Men jag kom in i loppet bra i början, fick kontrollerna. Dock påväg till 5:an väljer jag först fel vägval, vilket gör att kontrollen blir svår fast den egentligen inte är det. Innan kontrollen ska jag passera 3st stigar, men i själva verket märker jag faktiskt inte av någon. Detta gör att jag hamnar nedanför branterna och innan jag stälpar vid kontrollen har det nog gått ca minuten. På väg till sjätte springer jag lite stressat rakt på och gör då att kontrollen blir svår och jag kommer lite nedanför, istället för att springa stig hela vägen till kontrollen. Jag kommer sedan in i loppet igen och går riktigt bra från 6:an till 12:an. Vid 13:e händer nästa misstag, dock inget stort, men sen tar jag fel vägval igen och springer även här rakt på. Kartan är svårläst här så det känns som jag springa lite på känn och därför lite krokigt mot slutet och tappar tid på denna sträcka. På väg till 15:e springer jag snett ut från kontrollen då jag stressar ut och kollar inte så noga på kompassen. Även ett litet misstag på 18:e kontrollen sker innan jag till slut kommer i mål.
Detta var ett alldeles för stressigt och kände mig inte så trygg som jag ville. Det här loppet räckte ju inte till A-final som ni kanske förstår utan jag hamnade istället i B-finalen, väldigt besviken men idag var jag inte alls tillräckligt bra.

B-final:
Först var tankarna att jag skulle köra på i hyffsat tempo men bestämde mig på uppvärmningen då det inte kändes så himla bra i kroppen att jag bara skulle springa igenom banan i lugn fart och spara kraft inför Stafetten som var nästa dag.

Stafetten:
Vi kunde inte fått en bättre start på denna stafett när Fille tog täten redan vid första radion och den höll han hela vägen in till växling, grymt bra och härlig start!! Sträcka 2 i vårt lag stod Jonn-Jonn för och han gav verkligen allt hela vägen, tyvärr hade han inte superkrafterna som han visade dagen innnan(Silver-Jonn), men han var inne som sjua när det var min tur att ge sig iväg bara minuten bakom Malung och i klunga med de andra framförvarande lagen. Äntligen kände jag när jag gav mig iväg till första, kroppen kändes super och tekniken satt som en smäck! Det var mycket gafflat idag vilket gjorde att jag större delen av banan sprang själv men ändå hade bra koll på de andra lagen i skogen. Efter varvningen blev det dock lite splittring och vi var nu 5 lag som gjorde upp om medaljerna. Efter en långsträcka kom avgörandet, då jag hade lång gaffel medans SNO, Rehns och Linne hade kort och gled ifrån. Malung med Wille gjorde ett misstag och försvann. Efter denna gaffling låg jag ca 45sek bakom och krigade så hårt jag kunde och plockade kontroll efter kontroll med förhoppning om att de framförvarande lagen skulle göra något misstag. Tyvärr för mig så gjorde lagen framför mig inga misstag och därför var det svårt att ta in tid på dem. Jag sprang dock väldigt bra tycker jag, men tyvärr räcker det inte när man ska springa en längre bana än de andra löparna. Det känns lite surt så här efteråt att jag aldrig riktigt fick chansen, men jag är övertygad om att det kommer fler chanser.

Världscupstart:
I bilen hem från SM fick jag beskedet att jag var uttagen till Världscupen kommade helger, grymt kul och det känns skönt att få vara med på riktigt igen! Jag är grymt taggad och jag vill verkligen visa att jag har där att göra!! Nu kör vi med siktet inställt mot Tjeckien!!

Uttagningen; http://www.orientering.se/Nyheter/NugorLinneavarldscupdebut/
Kartor från helgen kommer som vanligt upp på; http://www.flyingfred.com/kartor/

Lång-SM

Ett av de stora målen för säsongen är nu över. Det gick inte exakt som jag ville, men jag är nöjd med min prestation i sig. Efter att ha legat däckad i onsdags och egentligen inte ett enda ordentligt träningspass på hela veckan så var jag väldigt seg i kroppen under kvalet och tyvärr blev jag även påmind av det under finalen.

Kvalet
Kände mig riktigt taggad inför dagens lopp och det var den här tävlingen som jag var mest nervös inför. Detta för att kval är kval och ibland kan därför vara svåra att hantera. Jag gjorde en bra plan dagen innan och skrev ned den för att jag lätt skulle kunna följa den.
På väg till samlingen blev jag rejält nervös men när jag väl kom fram och fick känna på atmosfären så släppte det och jag kunde fokusera på min uppgift för dagen. På uppvärmningen märkte jag ganska så fort att orken inte fanns där till 100% men jag kände att 8km ska inte vara några problem att springa.
Jag kom in i det flytet jag saknat i inledningarna i år och jag sprang riktigt bra i början genom att vara offensiv och säker. Till trean gör jag ett litet misstag som blir ganska så kostsamt, först väljer jag ett vägval runt en stor mosse då jag känner att jag måste spara lite energi för att kunna trycka på hela loppet. När jag sedan ska ned till kontrollen i sluttningen kommer jag fram till en stig som inte är med på kartan, därför tror jag att jag kommit längre ned och springer lite på den, innan jag fattar att jag inte kan vara på den. Där går någon minut innan jag fortsätter neråt och får min kontroll. När jag kommer hem och kollar på en gammal karta från 87 så finns stigen som jag var på med vilket gör att jag förstår vad jag gjort men det jag inte förstår är hur kartritaren kan ha missat den.
Efter denna miss kommer jag snabbt in i det igen, gör dock en liten krok på en skråkontroll några sträckor senare men tappar inte mycket tid på det. På långsträckan hemåt kom jag ihop med William Lind(han sprang i ett annat kvalheat) och då fick jag självförtroende att jag inte sprang så sakta som det kändes som.
När jag väl kom imål gick jag in som 2:a men slutade sedan som 3:a, ca 1.5minut efter David Andersson.
Nu var det bara att ladda om för det stora målet!
Resultat: http://www.obasen.nu/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=18573&categoryId=3
Final
Det var skönt att ha klarat av kvalloppet så pass bra och detta gav mig självförtroende inför dagens final. Känslan i kroppen var väldigt god på morgonen och ända fram till ca 20min in i loppet.
Jag kom till samlingen i god tid och väl där kände jag att idag kan det vara min dag, kände mig säker på hur jag skulle agera i skogen och vad jag var kapabel till. På uppvärmningen kändes det bra så känslan i kroppen växte inom mig och jag blev ännu mer sugen på att ge järnet.
När jag väl fick kartan i handen blev jag lycklig över att se så pass många långsträckor, det första jag tänkte var att här finns mycket tid att tjäna. Fick en riktigt bra start genom att spika de 5 första kontrollerna och vid 5an är jag även ledaren i loppet. På väx till 6:an gör jag ett dumt misstag som jag har svårt att släppa, jag tar helt rätt vägval men fortsätter förbi gölen innan jag avviker och här tappar jag ca minuten på de som går in innan gölen. På 7an gör jag en liten krok och även en liten på 9an. På långsträckan till 11an tycker jag runtvägvalet till vänster ser alldeles för långt ut och jag väljer därför ett rakt-på-vägval. Tyvärr trasslar jag lite väl mycket innan jag kommer ut på vägen, men därifrån springer jag bra. Sedan kommer några kortsträckor där jag spikar kontrollerna bra sen återigen en långsträcka. Här kan jag inte bestämma mig och bestämmer mig inte helt förrän jag är i höjd med sjön. Hade jag kunnat bestämt mig tidigare här så tror jag att jag inte hade tappat så mycket tid här. Efter det kom varvningen, här hade jag egentligen velat hoppa av, men ett kort sista varv stod på menyn. Frida påminnde mig om att det var rejält långa tider så det gällde att fokusera och kämpa hela vägen. Men direkt gör jag lite fel genom att köra höger till 19e och tappar onödig tid på slutet av sträckan. Sen gör jag några bra sträckor där jag känner flyt. Sen mot 23e kontrollen springer jag för dåligt och tyvärr blir jag av med bronsmedaljen här, jag skråar för sakta helt enkelt samtidigt som jag försöker hålla höjd vilket gör att jag kommer alldeles för högt upp och måste springa ned för att ta kontrollen.
Sumering av loppet: Riktigt bra inledning, men tyvärr räcker inte orken till att köra på så hela loppet. Men jag känner att jag genomfört loppet enligt planen och jag är grymt nöjd med en 5:e plats med den uppladdning som jag hade i veckan. Men jag är grymt revanchsugen och jag undrar hur bra det kunde blivit om jag fått köra mitt planerade upplägg även sista veckan.
Resultat: http://www.obasen.nu/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=18574&categoryId=1
Kartor finns i kartpärmen: http://www.flyingfred.com/kartor/
Nu laddas det mot nästa helg då fler chanser till SM-medalj kommer!

Mycket har hänt...

Äntligen är kanske ett ord som kommer upp när man ser till när jag uppdaterade senast. Men som jag skrev i rubriken så har det hänt mycket. Till att börja med så har utseendet ändrats här i bloggen för att göra det enklare att uppdatera och att även ni läsare ska kunna ge eventuella kommentarer. Jag lovar därför att uppdatera oftare!!

Midnattsloppet
En löpartävling i Stockholm som gick av stappeln den 13/8, där jag fick klart för start under eftermiddagen samma dag. Jag försökte efteranmäla mig men de påstod att det var fullt. Jag lyckades till slut få tag i en plats via en kompis och fick starta i 1b, strax bakom elitledet.
Det var en grym upplevelse rakt igenom hela loppet och jag rusade iväg i en hög fart redan från början. Tänkte att det är lika bra att spänna bågen hårt! Jag tog tygg på Janne Holmén som efter loppet sa "ja jag är ju motionär nu och tränar 3-4gånger i veckan, men på sånna här tillställningar räcker det fortfarande". Vi öppnade hårt och jag tangerade mitt 3000m rekord på inomhusbana på 8.56, grymt tänkte jag och fortsatte ösa på.
Jag hade en hård kamp med Oskar Landin mot slutet men han var starkare än mig och lyckades knipa 3:dje platsen och jag fick nöja mig med 4:e. Min tid på 10km blev 31.53 och var ca 45sek efter segraren Haben Idris.
Det var mäktigt att springa på stockholms gator med en publik runt hela banan som hejade hela tiden. Även mina coacher efter banan gjorde ett grymt jobb och hejade fram mig väldigt bra, jag tror att de sprang minst lika långt som jag gjorde. Tack för stödet!!

DM
Ja det har ju varit några DM-tävlingar också, jag däremot gjorde bara en start i Stockholm i år och det var på Stafetten. Sprang första sträckan i Lidingös förstalag, tillsammens med DM-kungen på natt och medel(Anders Carlsson) och Stockholms DM-kungen på långditans (Filip Dahlgren). Jag valde att ta första eftersom jag avslutade min intervallvecka med detta pass och var osäker på formen. Men formen höll i sig relativt bra och jag växlade först med en ledning på ca 1.30min före nästkommande lag. Järla och Ravinen sprang tyvärr om oss under de nästkommande två sträckorna men vem bryr sig om DM egentligen, bara att ta nya tag när det verkligen gäller något.
Jag sprang även ett annat DM med inte i Stockholm utan i Småland, och det var Natt. Jag gjorde nog ett av mina bättre nattlopp och vann här före Jocke Hederskog. Var inte speciellt kul terräng utan det var mest att kötta väg/stig längs med banan och vara väldigt noggrann med riktningen in mot kontrollen. Kanske jag ska göra en nytändning inför natt-orientering, för det är något speciellt med att springa natt.
Kartorna från helgen hittar ni i mitt kartarkiv; http://www.flyingfred.com/kartor/

Intervallvecka
En formtoppningsvecka har jag precis avslutat, eller rättare sagt i söndags under stafett-dm avslutades den. Den innehöll 8pass enligt följande; 1-2-1-VILA-1-2-1. Och jag tror det nästan var min bästa vecka någonsin, så jag tror att formen kommer vara grymmare än någonsin till helgens SM. Så nu är det bara att invänta start.
Borelia
Direkt efter intervallveckan upptäckte jag ett gammalt fästingbett som jag hade mellan tårna, tyvärr var det väldigt inflammerat och jag uppsökte vårdcentralen direkt. Där fastslog de att troligtsvis var det borelia och jag fick pencilin för att bli av med det. Jag kände inte direkt av att utslaget på foten så började käka pencilin och träna på som vanligt, men igår blev jag sjuk. Jag fick feber och kände mig allmänt sänkt och på det blev det någon form av magbesvär. Så igår låg jag däckad men idag är jag på fötterna igen kan man säga. Var ute och joggade/gick i SM-terrängen imorse och det känns bättre och bättre ju längre dagen går.
Det känns lite som en bergodalbana, igår var jag sänkt och idag är jag på topp igen, SKÖNT!

SM
Till helgen börjar SM, Långdistansen utanför Alingsås. Jag har väntat väldigt länge på denna stund och ser verkligen framemot detta. Jag är född och uppväxt i liknande typ av terräng så det känns verkligen som att jag har bra koll på vad som väntar.
Nu är det bara ca 2 dagar kvar till kvalet går av stapeln och sen väntar en tuff final på söndagen där jag tror att det kan bli väldigt utslagsgivande. Nu gäller det att vända alla negativa tankar som kommit med borelian och sjukdomen till possitiva, för NU KÖR VI!

RSS 2.0