10milaläger + Start på intervallvecka!

Foten
Förra veckan var jag och kollade upp min fot som jag fick problem med efter ZOO-sprinten i Borås. Jag ramlade då och jag trodde att jag fick ett slag över senorna på ovansidan av foten. Det kan så ha varit men efter besöket i Stockholm hos specialisten Åberg så fick jag bekräftat att jag hade fått en så kallad fotbollsvrist. Det hela beror på att jag har översträckt foten och åstadkommit en liten bristning i senan. Han rekommenderade mig att jag skulle hålla mig ifrån löpning där jag kommer i ytterlägena. Därför valde jag att köra alternativt må-to veckan som var och avsluta med 10milaläger i Finspång. Jag märkte förbättring i foten varje dag som jag höll mig ifrån löpningen, men jag var ändå lite orolig över lägret som kom.10milaläger
Efter att ha pressat ca 10 timmar alternativträning under veckoinledningen begav jag mig, sugen på ol, iväg mot Borensberg för att spana in den terräng som väntar på 10mila nästa år. Efter att jag sprang Natt-SM där för några år sedan så hade jag inga goda tankar om terräng och dylikt(Jag gick hem). Men efter några pass i terrängen så gillar jag den mer och mer. Det är riktig racerterräng, det vill säga mycket riktningsorientering och läsa av detaljer i terrängen. Väldigt likt stockholmsterrängen dock inte riktigt lika kuperat.
Åter till foten då, under fredagspasset så trampade jag snett en gång då det gjorde riktigt ont och likaså under löprdagens första pass. Det andra passet på lördagen kunde jag däremot springa på bra under hela banan, tror det berodde på att jag tog det lite lugnare när det blev steningt och körde på i de blöta mossarna och på stigarna. Söndagens pass var heller inga problem, men efter ganska intensiv påfrestning avvaktar jag med mer skogslöpning ett tag framöver.


Intervallvecka
Idag var det dags för första passet på intervallvecka med fokus på att få så mycket tid i pulszon 5 (över 90% av max), detta för att höja mitt VO2max. Detta är det bästa sättet, enligt mig och en del forskare, att höja sitt tak, och även en metod som fungerar för mig vid formtoppning. Detta är inget jag strävar efter nu, men för att vänja kroppen vid högre påfrestning planerar jag in detta med jämna (ganska långa) melllanrum. Jag inriktar mig på långa intervaller då de är lättast för mig att samla ihop tiden där uppe. Eftersom när jag väl kommer upp så kan jag ligga på 90% relativt länge. Jag kommer denna gång att ändra lite i upplägget, då jag tänkar att köra lite hårdare än vad jag brukar. Nu kommer jag köra efter formeln; 2-1-2-VILODAG-1-2-1 (där varje siffra står för antal pass per dag). Efter en sådan här period kör jag 1-2 dagars VILA beorende på hur sliten jag är i kroppen och sen drar jag igång som vanligt igen.
Mitt mål är att kunna köra en intervallvecka var 6-7 vecka och där emellan bibehålla med 3-4 högintensiva pass per vecka, lite beroende på vad det är för typ av vecka.

Pulskurva från pass 1 dag 1, cykel 2*6min över 90%

Pulskurva från pass 2 dag 1, 9st 800m inomhus


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0